„- Niechże ci, o chcą być szczęśliwi, będą silni!
Oto orzech – ciągnął, zrywając orzech z górnej gałęzi – Aby sprawę zilustrować przykładem: oto piękny, połyskliwy orzech, który, obdarzony szczęśliwie przyrodzoną siłą, przeżył wszystkie burze jesieni. Ani jednej dziurki, ani jednego słabego punktu w tym orzechu. Ten oto orzech – ciągnął z żartobliwą powagą – podczas kiedy tak wielu jego braci upadło i zostało zdeptanych stopami przechodniów, wciąż ma przed sobą perspektywę szczęścia, jakie osiągnąć może laskowy orzech.”
Jane Austen „Perswazje”
Babeczki na wczesną jesień - orzechowe z jabłkami
2 szklanki mąki
3/4 szklanki brązowego cukru
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
szczypta soli
1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
pół łyżeczki cynamonu/imbiru (co kto lubi)
2 jajka
2/3 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
2-3 jabłka starte na grubych oczkach
Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugej, połączyć je i lekko wymieszać, dodać jabłka. Napełniać ciastem foremki do babeczek albo mufnkowe do ok. 2/3 wysokości.
Piec w 190 st. około 20 minut, do suchego patyczka.
orzechowe z jabłkami, rozmarzyłam się, może jutro zrobię :)
OdpowiedzUsuńja tez!
Usuńz orzechami wloskimi,bo nie mam laskowych...
polecam wszystkim lasuchom wypieki z:
http://hummingbirdbakery.com/blog/
Aska i 24 lapki
Składniki wprost z mojego ogrodu! A cynie jak z ogródka mojej Babci...
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne to Twoje nowe przedsięwzięcie ;) uczta dla ducha i dla ciała ;-))
Ściskam Cię
mam słabość do jesieni. za te kolory i jabłka.
OdpowiedzUsuń